Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
HUB Resorts Verkoop
fiscale aspecten

Fiscale aspecten

Plan jouw bezoek
Voor persoonlijk en professioneel advies

De fiscale aspecten omtrent jouw vakantiewoning

Heb je besloten om een vakantiehuis te kopen? Jouw persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland. Wij adviseren je graag om je vooraf in de specifieke fiscale aspecten die voor jou van toepassing zijn te duiken. Wij geloven erin dat tijd je kostbaarste bezit is en dat je dit goed moet besteden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle regels met betrekking tot de inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw). Wij adviseren je om je persoonlijke situatie altijd met je eigen fiscale adviseur te bespreken.

Omzetbelasting (btw)

Als je een recreatiewoning op Drentse Weelde koopt, dan koop je de recreatiewoning inclusief btw. Deze btw kun je terugvragen. Hoe? Dat leggen we graag hieronder aan je uit. De btw die bij de aankoop berekend wordt, kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van hoe de recreatiewoning wordt gebruikt:

Volledig verhuur - De eerste optie is volledige verhuur van je vakantiewoning. Je verhuurt de vakantiewoning jaarrond aan een huurder. Wanneer je je vakantiewoning verhuurt dan ziet de Belastingdienst jou als een ondernemer. Daarom is het mogelijk om de omzetbelasting die is betaald over de vakantiewoning terug te vorderen van de belastingdienst.

Volledig eigen gebruik - Wil je liever de woning volledig zelf gaan gebruiken? Dan ben je volgens de Belastingdienst geen ondernemer. Je kunt de omzetbelasting dan ook niet terugvorderen van de Belastingdienst. 

Combinatie van verhuur en eigen gebruik - De laatste mogelijkheid is dat je de vakantiewoning gedeeltelijk verhuurt en gedeeltelijk zelf gebruikt. Je kunt de omzetbelasting dan gedeeltelijk terugvragen bij de Belastingdienst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van hoe vaak je per jaar zélf gebruik maakt van de vakantiewoning. Je bepaalt dit percentage bij de aankoop van jouw vakantiewoning. Dit doe je in overleg met ons. Wel is het goed om dit percentage aan het einde van het jaar te checken met het ingeschate percentage.

Inkomstenbelasting

Nadat je de recreatiewoning hebt aangeschaft, moet je de recreatiewoning jaarlijks aangeven op jouw aangifte inkomstenbelasting. De recreatiewoning en de hieraan toe te rekenen hypothecaire schuld behoren tot de rendementsgrondslag van box 3.

De belastingheffing wordt bepaald aan de hand van de waarde van de bezittingen en schulden die op 1 januari van betreffende jaar aan box 3 worden toegerekend. Vervolgens wordt, na toepassing van het heffingsvrijvermogen (€57.000 per persoon in 2023) middels een percentage een fictief rendement vastgesteld op basis van de waarde van uw box 3 vermogen. Over dit fictieve rendement betaal je vervolgens 33% belasting (tarief 2023).

In tegenstelling tot de btw heeft wel of geen eigen gebruik geen effect op de verschuldigde inkomstenbelasting in box 3. Ook wanneer je rendement van de recreatiewoning hoger is dan het gestelde fictief rendement, ben je niet meer inkomstenbelasting verschuldigd. Realiseer je bij verkoop van de recreatiewoning een verkoopresultaat doordat de waarde van de vakantiewoning is gestegen, dan betaal je daarover geen inkomstenbelasting.

Op dit moment is er door een bezwaarprocedure rond de box 3 heffing vanaf 2017 een wetswijziging op komst. De uitkomst van de reparatiewetgeving is nog niet duidelijk.

De bovenstaande percentages zijn gebaseerd op de bekende gegevens medio 2022 en zullen naar verwachting wijzigen, voor een exacte berekening van de heffing box 3 in jouw persoonlijke situatie kun je het beste contact opnemen met je eigen belastingadviseur.

Laat je informeren!

Er komen veel zaken kijken bij een vakantiewoning kopen in Nederland. Je kunt er veel plezier en rendement uit halen. Vooraf is het heel belangrijk om je goed te laten informeren over alle fiscale aspecten die hierbij komen kijken. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!